2009. augusztus 22., szombat

jelelő beszéd

Nagyon kíváncsian vártuk az első órát... Nagyon jó hangulatban telt és ez a 6 hét, míg tartott a "tanfolyam", nagyon hamar elrepült. Az első óra után nagy lelkesen szinte az összes aznap tanult jelet mondogattam, pontosabban a dalokat, amiket tanultunk énekeltem, jeleltem nagy serényen, nem törődve a kíváncsi arcokkal az utcán, játszótéren. Kisfiam nagyon élvezte. A csigabiga jelet már aznap mutatta..:)
Pár nap elteltével és a dolgok leülepedésével már kiszűrtem a jeleket és többnyire azokat használtam, amiket többet találkozik.

Elég hamar megtanulta a séta jelét, a mai napig ezt szereti a legjobban... Naponta többször használja. Jó tudni, hogy mit szeretne..:)

A következő jel használata - kész,vége- is váratlanul ért. Legtöbbször evés után kérdezek rá és mutatom közben, hogy kész, befejezted? Szóval az egyik ebédnél egyszer csak felemeli a kezét és mutatja, hogy befejezte, nem is evett többet. Azóta is, ha elkezd kifelé menni a székből és kérdezem, csak akkor használja, ha tényleg befejezte. Ha kér még, akkor nem , de visszaül szépen és eszik tovább.

Mikor apa megy reggel dolgozni mindig pityegés volt. Mióta megtanultuk a "dolgozni" jelét, azóta nevetve mutatja ő is, sőt! Mikor apa felöltözik és elköszön, már mutatja is..:) És minden kerek.

A másik meglepetés a nagyobbik fiam volt, ő nemsokára 5 éves. Kimondottan nagy érdeklődést nem mutat a jelelés iránt. Mégis, mikor a nagyiéknál voltunk, a tesómmal csendkirályt játszottak ebéd közben. Egyszer csak ő is mutatja, hogy befejezte, nem kér többet! Nagyot nevettünk, hogy milyen jól feltalálta magát és használta ő is!

Szóval alig telt el a 6 hét, elég sok jelet használ már és emellett a szókincse is szinte napról napra bővül.

Nagyon várom már, mit választ következő jelnek, amit használ...

Ez volt az első bejegyzésem az első blogomban, így remélem nem kaotika..:) Igyekszem gyakran hírt adni, hogyan haladunk és képeket feltölteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése