2009. augusztus 29., szombat

mi a baba-mama jelbeszéd?

Mi a baba-mama jelbeszéd?

Már egy hat hónapos kisbaba is jól tudja, hogy mit szeretne, és el is mondaná, ha tudna beszélni. De erre még legalább hat hónapot kell várnia, amíg a beszéd mechanizmusa elég fejlett nem lesz ahhoz, hogy ezt megtegye, és valoszínűleg egy újabb hat hónapot arra, hogy összetettebb dolgokat is elmeséljen. És egy év borzasztóan hosszú idő ha egy kisbaba szemszögéből nézzük a világot. Nem is csoda ha emiatt mérgesek lesznek, és inkább visítanak egy kicsit.

Természetesen egy halló szülőnek talán soha nem fordul meg a fejében, hogy jelbeszédet tanuljon, amennyiben egészséges gyermeke születik. De Joseph Garcia már 20 éve felismerte, hogy halló gyermekek milyen játszi könnyedséggel tanulják meg a jelbeszédet, például nem halló szüleiktől, és ezek a babák sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, csupán annak a ténynek köszönhetően, hogy ki tudták fejezni amit akartak.

A baba-mama jelbeszéd tulajdonképpen ezt a beszéd kialakulása előtti időszakot segít áthidalni és megérteti a gyermekkel, hogy minden tárgynak, élőlénynek és érzésnek van neve. Ez a korai nyelvi fejlesztés jó hatással van a beszéd korai elindulására, hiszen minden jelelt szót ki is ejtünk. Ezt bizonyítja két kiváló amerikai gyermekpszichológus (Linda Acredolo és Susan Goodwyn) kutatási eredeménye is, miszerint a jelbeszéd használata ilyen pici gyermekeknél elősegítette a beszéd természetes kialakulásának folyamatát.

Ezt a magyar jelbeszédre épülő, angol módszertanon alapuló készségfejlesztést 6-9 hónapos kortól ajánlott elkezdeni, és akár már 1 éves korára egy tucat jelet is képes lesz elmutogatni gyermekünk. A tanfolyamon tanult szavak a körülöttünk lévő tárgyaktól kezdve felölelik a környezetünket, egyszerű cselekvéseket, és hangulatot kifejező jeleket is.

Milyen jó lenne például, ha a sétából visszatérő kisgyermek el tudná mesélni, hogy séta közben látott egy cicát, amelyik felszaladt a fára, vagy hogy mennyire örül, hogy már mehet fürdeni.ba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése